Våra uppdrag
RCC arbetar tillsammans med regionerna för att skapa en mer jämlik cancervård med hög kvalitet. Uppdraget utgår från regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbetet med cancervården.
Jämlik, tillgänglig och patientfokuserad cancervård
RCCs arbete har som övergripande mål att bidra till en mer jämlik, tillgänglig och patientfokuserad cancervård. Arbetet är baserat på tio utvecklingsområden som omfattar hela vårdkedjan; från förebyggande och tidig upptäckt av cancer till rehabilitering, uppföljning och palliativ vård.
- Prevention och tidig upptäckt
- Rehabilitering, uppföljning och palliativ vård
- Sammanhållna och effektiva vårdprocesser
- Kompetensförsörjning
- Kunskapsstyrning
- Patientinformation
- Ledning och styrning
- Patienter och närstående
- Forskning och innovation
- Barn och unga
Nationell samverkan
I RCCs uppdrag ingår att samverka nationellt. Det sker under ledning av Regionala cancercentrum i samverkan – regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården. Samverkansgruppen träffas varje vecka och består av de sex RCC-cheferna samt SKRs nationella cancersamordnare, som leder gruppens arbete.
Skriften Vägen framåt sammanfattar RCC i samverkans gemensamma, nationella mål och inriktning för svensk cancervård år 2023–2025. Inriktningen bygger på den nationella cancerstrategin och innehållet i regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbetet med cancervården.
Vägen framåt - RCCs mål och inriktning för svensk cancervård
Nationellt programområde cancersjukdomar
Ett av RCC i samverkans uppdrag är att fungera som nationellt programområde (NPO) cancersjukdomar i det nationella kunskapsstyrningssystemet. Nationellt system för kunskapsstyrnings arbete sammanfaller i hög grad med det arbete som sedan länge bedrivs inom området kunskapsstyrning i RCCs befintliga modell. De nationella arbetsgrupper (NAG) som finns inom övriga NPO motsvaras av RCCs vårdprogramgrupper.
Nationella programområden, Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård